Makna Cinta (Part 1)

Puas sudah Aiman membelek-belek dokumen-dokumen yang berada di hadapannya. Berkali-kali diperiksanya agar tiada berlaku kesilapan. Sesudah itu, Aiman terus bergegas ke universiti yang mengambil masa kira-kira 10 minit berjalan kaki. “Ah, aku ni bukan tahu sangat jalan di sini,” bisik Aiman di dalam hati sambil membelek-belek peta Bandar Sheffield di tangannya. Aiman merupakan pelajar tahun … Teruskan membaca

usrah lagi…

“man, esok malam kita ada halaqah di rumah ustaz Ali,” Farhan mengingatkan Luqman yang berada di sebelahnya. “laa…usrah lagi, rasa macam malas pulak,” Luqman sedikit mengeluh. ” ish, tak baik cakap macam tu, biasalah tu benda baik ni, setan suka cucuk-cucuk kita suruh tak yah buat,” Farhan cuba mengingatkan.. ” alamak lupa la, kena buat … Teruskan membaca

Berhati-hati dalam mengumpat

Assalamualaikum Mungkin agak pelik tajuk entry kali ini kerana mengumpat itu secara umumnya adalah perbuatan yang salah. Seperti yang kita semua maklum, mengumpat itu dibolehkan di dalam beberapa keadaan. Antara keadaan yang dibolehkan adalah mengumpat seseorang untuk kemaslahatan ummat. Contohnya, kita mengumpat seseorang pemimpin yang zalim, yang banyak melakukan korupsi, dan sebagainya agar rakyat sedar … Teruskan membaca

Road to Egypt (Last Part)

Assalamualaikum saya  ada ingat yang ada berjanji nak post road to egypt (last part). mungkin orang tak ingat pun tapi janji tetap janji.. Tahun ini saya ke mesir lagi, cuma sayangnya tak sempat nak hadir pada Perkhemahan Musim Panas Isma untuk tahun ini. Pengalaman indah PMPI pada tahun lepas di Marsa Matruh betul-betul membuatkan saya … Teruskan membaca

Analogi mudah untuk fahami isu melayu

Assalamualaikum.. Isu melayu memang sedang hangat diperkatakan dan dibincangkan, bukan tujuan untuk mencurahkan minyak ke api, tetapi lebih dengan tujuan menyamakan gelombang perbincangan agar kurang berlaku salah faham. orang ini fikir orang lain cakap ini tak sebenarnya orang lain itu bermaksud lain.  Saya mengharapkan pembaca dapat membuka dada menerima perbezaan Saya beri satu analogi, Kita … Teruskan membaca

saya dan blog

Assalamualaikum, Rupanya bukan mudah untuk berblog, untuk memulakan saya rasa semua mampu tetapi untuk mengekalkan momentumnya adalah cabaran yang saya rasa sukar. Saya kagum juga dengan orang boleh update blog setiap hari ni.. baru-baru ini saya dapat rasakan kehangatan orang ramai yang cuba menaikkan ranking blog masing-masing. Saya rasa tidak salah untuk berbuat demikian dengan … Teruskan membaca

cubalah cakap tak tahu..

Assalaualaikum.. semasa di mesir, saya ada mendengar seorang ikhwah menyebut tentang kebaikan mengatakan tidak tahu kepada perkara yang memang kita tidak tahu. Saya tertarik kerana kelebihan perbuatan ini diperkatakan dalam kaca mata dakwah. Dalam dunia dakwah, amatlah penting untuk orang lain mempercayai kita, lebih-lebih lagi ketika mana kita menjalankan usaha-usaha dakwah kita.. saya teringat dahulu … Teruskan membaca

siapa mula dulu…sangat beruntung!

Assalaualaikum.. saya mulakan entry saya ini dengan menceritakan kisah keberanian az-Zubair bin al-‘Awwam Al-Fada’ili meriwayatkan daripada Sa’id bin al-Musayyib r.a berkata: “Ketika az-Zubair berada di Mekah, tiba-tiba beliau mendengar berita Nabi s.a.w diculik. Beliau meluru keluar dalam keadaan telanjang sambil menghunus pedangnya. Apabila berjumpa dengan Nabi s.a.w, Baginda bertanya: ‘Kenapa dengan awak wahai Zubair?”. Beliau … Teruskan membaca

Next Stop..Sheffield!

Assalamualaikum, buat adik-adik yang akan ke sheffield, inilah sedikit sebanyak informasi yang saya boleh kongsikan untuk manfaat bersama. Bandar sheffield adalah bandar ke-4 terbesar di England dan merupakan ‘The Greenest City’ (Bandar terhijau) di England. Bagi saya Sheffield merupakan bandar yang tenang dan damai. 4 tempat popular yang didiami warga Malaysia adalah City, Tinsley, Firth … Teruskan membaca

Sudah bersediakah masyarakat kita?

Assalamualaikum.. Mengislah masyarakat bukanlah satu tugas yang mudah, sedangkan pengislahan diri memerlukan mujahadah yang tinggi, apatah lagi mengislah keluarga dan masyarakat. rakan-rakan, saya suka mengingatkan yang pertembungan yang berlaku kini adalah pertembungan antara kuasa islam dengan kuasa orang bukan islam yang didorong oleh nafsu dan syaitan. Janganlah kita merasakan kerja dakwah kita di Malaysia hanya … Teruskan membaca

  • Penulis